Povestea terminalelor de plată mobile, prin ochii inventatorului lor
Terminalele mobile de plată – viitorul plăților cu cardul sau doar un trend?
În 2021 a fost introdus un produs nou și revoluționar pentru acceptarea plăților cu cardul. Modelul convențional experimentat anterior, prin care un comerciant obținea și utiliza un terminal de plată clasic (POS) de la acceptatorul de plăți, s-a schimbat odată cu apariția unei tehnologii inovatoare.
Recent, pe piață a apărut o soluție de acceptare la plată care poate înlocui dispozitivele clasice cu o aplicație simplă, instalată pe un dispozitiv mobil Android. Dar este această soluție aplicabilă pentru toată lumea, oricând?
Terminale de dimensiunea unei cutii de pantofi, cu butoane ca la o mașină de scris
În urmă cu douăzeci de ani, terminalele de plată au înlocuit vechile aparate manuale de amprentare a cardurilor numite “knuckle buster” (pe care încă le puteți vedea în filmele americane mai vechi), iar acest lucru a reprezentat o descoperire uriașă. Pe atunci, simpla glisare a unui card de plastic cu o bandă magnetică asigura verificarea identității clientului, dar și faptul că respectivul card reprezintă banii din contul clientului și că acesta are fonduri suficiente pentru a face plata.
Terminalele de plată erau de mărimea unei cutii de pantofi, aveau butoane precum o mașină de scris (necesitau aproape aceeași apăsare puternică) și un ecran verde cu două linii. Un coleg care a avut oportunitatea de a programa aplicația financiară pentru acest dispozitiv a declarat că cea mai bună funcție care putea fi dezvoltată, alta decât plata în sine, ar fi fost o alarmă.
Mai târziu, un cip a fost adăugat la banda magnetică, dar terminalele încă ofereau o funcționalitate foarte limitată. Totuși, acestea au putut fi conectate la o casă de marcat și, treptat, a devenit posibilă gestionarea și actualizarea terminalelor de la distanță.
Europa Centrală este o regiune care adesea adopta timpuriu noile tehnologii, acesta fiind poate și motivul pentru care de aici a început valul plăților contactless. Pentru posesorii de conturi bancare, plățile contactless reprezintă un progres uriaș în confortul plăților, iar astăzi mai mult de 98% din tranzacțiile din regiunea noastră sunt contactless.
Android este în spatele tuturor lucrurilor
Prima piatră de hotar care a schimbat lucrurile a fost introducerea sistemului Android pe terminalele de plată. Înainte de această etapă, unii producători au venit pe piață cu dispozitive care au separat partea de plată de partea accesibilă “gratuit”, făcând posibilă “crearea” propriilor servicii pe un terminal, dar, din fericire, astfel de dispozitive au avut deja ultima reprezentație.
Android a devenit brusc un must-have pentru noi toți, permițându-ne să ne gândim la noi funcții și servicii. La urma urmei, datorită acestui sistem de operare, acum este posibil să încărcăm orice (aplicație sau soluție care rulează pe Android), pe terminalul de plată. Nu este genial?! În prezent, putem realiza un frumos echipament “all in one” format din terminal, casă de marcat, imprimantă, scaner, cameră și, în viitor, poate chiar și mai mult decât atât.
În locul terminalelor retro cu 16 butoane, există acum dispozitive elegante cu ecrane tactile mari, schimbând complet experiența și controlul pentru utilizatori. Sunt dispozitive mobile inteligente cu elemente fizice practice, cu imprimantă integrată și periferice pentru utilizarea cardurilor. Acestea încă mai au cititoare de benzi magnetice, cipuri, dar și cipuri NFC contactless.
Dispariția perioadei terminalului și apariția erei mobile
Anul trecut, Global Payments a lansat aplicația inovativă care transforma telefonul în POS. Terminalul clasic a iesit brusc din lumina reflectoarelor, dar beneficiul principal pentru comerciant a rămas același – acceptarea plăților cu cardul, fie din plastic, fie stocate într-un telefon sau ceas. Cum a fost posibil acest lucru?
Android a făcut posibilă accesarea în siguranță a cipului NFC al unui telefon și utilizarea acestuia pentru plăți cu cardul bancar. O parte semnificativă a datelor s-a mutat de pe dispozitivul final pe servere, iar arhitectura operațională s-a schimbat semnificativ.
La prima vedere, întreaga aplicație pare foarte simplă, dar există o mulțime de lucruri importante, verificări etc, care se întâmplă în spatele acestei interfete. Drept urmare, modelul care a fost folosit atât de mulți ani s-a schimbat fundamental. Procesele consumatoare de timp asociate anterior cu terminalele clasice, cum ar fi stocarea, introducerea codului, pregătirea, configurarea, instalarea și mentenanța au dispărut peste noapte.
În loc să dureze zile, posibilitatea de a accepta plățile cu cardul a fost redusă doar la descărcarea și instalarea aplicației pe un telefon.
Cererea de terminale de plată mobile este uluitoare
Preconizăm că aplicațiile de plată pentru terminalele mobile vor elimina treptat terminalele clasice. Istoria plăților ne-a arătat că doar modul în care va fi adoptată această tehnologie pe toate piețele îi va decide soarta, iar acest lucru poate dura ani de zile.
În Europa Centrală, situația este diferită, fiind cea mai bună din lume în ceea ce privește adoptarea noilor tehnologii de plată. Interesant, nu-i așa?! De multe ori ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru, pentru că nu reprezintă un centru de putere tehnologică. Datorită acestui fapt, putem spune cu încredere că Global Payments este un operator important care inovează domeniul plăților cu soluții de plată card adaptate nevoilor clienților.
Terminalele clasice vor mai exista pentru câțiva ani, în special în lanțurile de magazine și în rețelele mari. Poate că terminalele cu butoane vor fi înlocuite de ecranele tactile, dar terminalele fizice vor fi în continuare în uz. În comparație cu telefoanele mobile, terminalele clasice sunt foarte robuste, adaptate la o utilizare intensă sau la o manipulare mai dură .
Dar terminalele de plată mobile vor ajunge, în curând, să ia locul terminalelor clasice din magazinele mici, service-uri, din domeniul livrărilor, freelancing-ului, precum și în multe alte domenii. Acest lucru se întâmplă deja. Global Payments are acum 15.000 de clienți de care utilizează terminalele mobile, din peste două sute de domenii și industrii, de la mici antreprenori și companii, la mari corporații.
Cum se va termina totul?
Ce se întâmplă cu producătorii de terminale clasice? După părerea mea, vor veni vremuri semnificativ mai grele pentru ei în următorii ani, iar vânzările, probabil nu vor mai fi ca înainte. Dar acest lucru nu se va întâmpla imediat; mai ales pentru că SUA, de exemplu, a trecut recent la tehnologia contactless.
Poate de aceea unii producători se aventurează în alte zone ale lumii plăților. Dar acel timp va veni, iar comercianții înșiși vor beneficia cel mai mult de pe urma noilor tehnologii. Nu va mai fi o bătălie a dispozitivelor, ci a aplicațiilor.
Banii pe care furnizorii de plăți i-au investit cândva în dispozitive vor fi investiți acum în dezvoltarea aplicațiilor. Și ce se va întâmpla în continuare cu tehnologiile de plată mobile? Vor rămâne doar cu Android? Probabil că nu, dat fiind că cel mai mare producător de dispozitive mobile, Apple, a anunțat deja propria tehnologie, ceea ce ar face posibilă extinderea terminalului mobil către milioane de alți utilizatori. Așadar, să așteptăm anul următor pentru a afla mai multe.